All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Therion
PostPosted: Wed Jun 28, 2006 2:19 pm 
Offline
Fearless
User avatar

Joined: Mon Feb 07, 2005 10:41 pm
Posts: 48
Location: Asgard
1986. godine Christofer Johnsson osniva bend pod nazivom Blitzkrieg. Nakon kratkog vremena bend mjenja ime prvo u Megatherion, a zatim u Therion (riječ znači "zvijer") i posvećuje se najprije death metalu. Prvobitna postava benda se mjenjala nekoliko puta, a jedino je Christofer ostao član od početka do kraja. Ali usprkos raznim promjenama, Therion iza sebe za sada ima 9 full-length. Pravi genij, i svakako najvažniji u bendu je Christofer na čiju inicijativu je bend i osnovan, a pored toga on je vokal, gitarist, klavijaturist i tekstopisac na svim do sada snimljenim albumima.

1989. godine izdaju 2 demo snimka : Paroxysmal Holocaust i Beyond The Darkest Veils Of Inner Wickedness koji postižu velik uspjeh. Sljedeće izdanje je bilo EP Time Shall Tell nakon kojeg potpisuju ugovor
za englesku izdavačku kuću Deaf Records. Prvi pravi album snimljen je u Stockholmu u srpnju 1990. godine pod nazivom Of Darkness... a izdan naredne 1991. godine. Reakcija publike na prvi album je bila veoma dobra , što je potaklo članove benda da još bolje odrade sljedeći album Beyond Sanctorum ali ovoga puta za izdavačku kuću Active Records.

Drugi je album sniman u prosincu 1991. godine u Monezuma studiju i sadrži nove elemente - klavijature i ženski vokal, čime se glazba polako prebacuje na black metal. Mnogi fanovi nisu odobravali uvođenje ovakvih elemenata .

Iz osobnih razloga svi članovi osim Christofera okreću se drugim poslovima, pa je Christofer bio prisiljen u bend dovesti nove članove. Tada ponovo mjenjaju izdavačku kuću i priključuju se kući Megarock Records. 1993. godine izdaju Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas. U to doba bend je imao samo tri člana, no ipak kreću na svjetsku turneju. Njihova prva 4 albuma su svrstana u death žanr zbog samih elemenata koje koriste, no na posljednja dva albuma ipak se osjeća značajan utjecaj black metala, a na posljednjem i gothic metala. Ni izdavačka kuća Megarock Records nije zadovoljila potrebe Therion-a, pa napokon potpisuju s moćnom i poznatom njemačkom izdavačkom kućom Nuclear Blast Records.

Prvi album u izdanju ove kuće je odličan Lepaca Kliffoth, koji je sniman u Berlinu, a izdan 1995. godine. Therion-ov put k vrhu gothic i uopće metal scene počeo je albumom Theli iz 1996. godine. Na ovom albumu su prvi put kombinirali elemente klasike i metala i to vrlo uspješno. Na ovom remekdjelu su svirali su solisti s mnogobrojnim klasičnim instrumentima kao i veliki zborovi, što je stvorilo specijalnu dimenziju gothic zvuka Therion-a. Kako su godine prolazile Christofer i njegovi suradnici su zvuk sve više bazirali na klasičnim elementima ali bez gubitka korijena.

1997. godine snimaju soundtrack za film The Golden Embrace s Barmek Symphony orkestrom i zborom Sjevernonjemačkog radia, s kojim su već surađivali na albumu Theli. Kompozicije korištene u filmu se nalaze na albumu A´arab Zaraq Lucid Dreaming. Prodaja ovog albuma je išla veoma dobro, a te 1997. godine Therion je sudjelovaoi na mnogim festivalima po Europi (Ten Years Nuclear Blast, Out of the Dark IV i Dynamo Metal fest). Album Vovin je obilježio 1998. godinu, a na albumu je jedan od ženskih vokala bila Lorentz Aspen iz benda Theatre of Tragedy. Ona je zamjenila dotadašnju pjevačicu Sarah Jezebel Deva, koja se odličnim glasom izdvajala iz ženskog zbora. Iz tog razloga Sarah je pjevala i u duetu, a i kao solo i sopran. Sarah je poznata kao svjetski vokal koji je doprinosio boljem zvuku bendova Covenant i Cradle of Filth (još uvijek je vokal u CoF-u). Album Vovin se opisuje kao vrlo melodičan album s elementimam opere , a takav album su mnogi dugo očekivali. Od tada kreću sve bolji i bolji albumi. 1999. godine izdaju Crowning of Atlantis, a albumom Deggial iz 2000-te godine Therion postiže najveći uspjeh do tada. Pozicija na kojoj su se nalazili u mnogim zemljama (Njemačka, Finska, Poljska) potvrdila je njihov moćan status na svjetskoj metal sceni. Deggial ubrzo postaje najbolje izdanje s najboljom produkcijom na kojoj su bili prisutni mnogi različiti instrumenti i zborovi koji su postajali sve jači i jasniji.

2001. godine na scenu stupa njihov sljedeći, album Secret of the Runes. Koncept albuma je veoma složen i govori o Vikinzima i njihovoj mitologiji. U njihovoj mitologiji postoji sveto drvo zvano Yggrasil koje sadrži 9 manjih svjetova o kojima i govori album. Svaka pjesma govori o jednom svetu i svaku pjesmu prati uvodna priča (samo u tekstovima) koja približava tematiku slušatelju. Na albumu također postoji intro i outtro kao i dvije obrade (ABBA i Scoprions). Uvod opisuje prazan prostor gdje se svijet jednom stvorio. Od diva Ymer-a, koji se ubio, stvorena je zemlja - točnije od njegovog tijela, a mora od njegove krvi. Zaključak opisuje Odinovo (vrhovni bog u vikinškoj mitologiji) putovanje na kojem je kažnjavao sam sebe 9 dana i 9 noći. Nakon toga dobio je znanje o tajnim putevima i o tajnama (of the runes) Riječ "Rune" je švedska rječ koja u prijevodu znač «tajno». No rune su i stara pisma. Oni se također označavaju kao magični znakovi tako da svaki ima svoje specijalno značenje . Postojali su u različitim formama u nordijskoj tradiciji, ali i u tradicijama ostalih naroda
U današnje vrijeme ova tradicija je veoma dobro poznata. Najpoznatije su Tengwar i Anglo-saxonske rune.

Na svakom novom albumu još od samog početka karijere ovog benda, mogu se uočiti novi elementi, clean vokal, zatim arapska folk muzika, klasični i industrial elementi i mnogi drugi.

Danas se Therion svrstava u symphonic/gothic metal, kombinujući melodične elemente bendova poput Iron Maidena i klasike zajedno s zborovima. Kao gosti na njihovim albumima pojavljuju se poznata svjetska imena metal scene poput bendova Gamma Ray, Blind Guardian, Primal Fear, Hypocrisy, Iron Maiden...

U svjetskoj glazbenoj industriji Therion je poznat kao najmarljiviji bend; svake godine izdaju album, a praksa im je i izdavanje po dva albuma godišnje. U 17 godina postojanja izdali su 21 album.

DISKOGRAFIJA:

Naziv albuma Godina izdanja Izdvač

Paroxysmal Holocaust 1989. Self-published

Beyond The Darkest Veils Of Inner Wickedness 1989. Self-published

Time shall tell 1990. House of Kicks

Of Darkness... 1991. Deaf Records

Beyond Sanctorum 1991. Active records

Ho Drakon Ho Megas 1993. Megarock

Beauty in Black 1995. Nuclear Blast

Lepaca Kliffoth 1995. Nuclear Blast

Siren of the Woods 1996. Nuclear Blast

Theli 09. 08. 1996. Nuclear Blast

A'arab Zaraq - Lucid Dreaming 6. 05. 1997. Nuclear Blast

Eye of Shiva 1998. Nuclear Blast

Vovin 1998. Nuclear Blast

Crowning of Atlantis 07. 06. 1999. Nuclear Blast

Deggial 31. 01. 2000. Nuclear Blast

Secret of the Runes 08. 10. 2001. Nuclear Blast

Bells of Doom 31. 10. 2001. Therion Fanclub

Live in Midgard 2002. Nuclear Blast

Sirius B 24. 5. 2004. Nuclear Blast

Lemuria 24. 5. 2004. Nuclear Blast

INFO BOX
Godina osnutka: 1986 .
Žanr: symphonic/melodic/power/gothic metal, u početku death i black
Zemlja: Švedska
Web: http://www.megatherion.com/
Postava: Christofer Johnsson - vokal, gitara, klavijatura
Kristian Niemann - gitara
Johan Niemann - bas
Sami Karppinen - bubnjevi
(ženski vokali na Therionovim albumima su uglavnom "iznajmljeni")


Bivši članovi:

Tommy Eriksson - gitara (1998-1999)
Jan Kazda - bas (1998-1999)
Wolf Simons - bubnjevi (1998-1999)
Piotr Wawrzeniuk - bubnjevi (1993-1997)
Jonas Mellberg - gitara, klavijature (1996)
Lars Rosenberg - bas (1996-1997)
Fredrik Isaksson - bas (1995)
Magnus Barthelson - gitara (1993)
Anders Wallen Wahl - bas (1993)
Peter Hansson - gitara (1991-1992)
Oskar Forss - bubnjevi (1991-1992)
Erik Gustafsson - bas (1991)
Matti Karki - vokal (1987)

_________________
Death comes to everything thats old,
but great achivements build a monument
which shall endure until the sun grows cold.

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Nov 26, 2006 4:05 pm 
Offline
Unplugged
User avatar

Joined: Fri Nov 24, 2006 12:42 am
Posts: 13
postujem ovaj bend

_________________
THE WOUND OF BAAL WILL BE HEALED
WHEN THE SIGN OF TIME IS UNSEALED


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Nov 28, 2006 11:34 am 
Offline
Dread Knight
Dread Knight
User avatar

Joined: Sun Feb 06, 2005 9:00 pm
Posts: 2990
Location: Undercity
Therion je kultni band, i po meni jedan od najboljih live bendova općenito. Uživao sam na koncertu u Ljubljani.

_________________
Image
Image
Image
Image
Image
Hawk Designs - Web design | Web development | Web hosting | SEO


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Dec 16, 2006 1:17 am 
Offline
Soul Reaver
User avatar

Joined: Mon Feb 07, 2005 3:04 am
Posts: 816
Location: Raspelo
Hehehe i napokon dolaze u ZG!!! 1.2. Boogaloo!
Organizacija Sasha D'cult&Tomi Phantasma.
Da christofer želi doći u Hrvatsku je poznato, no do sada su nesposobni i gramzljivi organzitaori uspjeli svaki puta zasrati.

_________________
Visit the-->2crowded team
Trust me I'm the son of god.:D
Mad_Duke wrote:
Mozda zato sto percepcija blackera je u sumi za sjekirom nekom djevicom itd. Onaj kaj slusa death je zamazan krvlju i svugdje okolo su lesine, a ovaj kaj slusa sonatu sjedi za stolom u rozim tajicama i ljubicastom majicom dok boja bojanku sa zmajevima!
:D:D


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Dec 17, 2006 3:47 pm 
Offline
Maradeur
User avatar

Joined: Thu Sep 22, 2005 1:59 pm
Posts: 214
nažalost novi album gothic kaballah je jedno veliko smeće :? :( :evil:

prešli su na neki predosadni progressive metal sa užasno bezveznim muškim "vokalom" a jedino je ženski vokal nekako ok


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Dec 21, 2006 2:07 pm 
Offline
Soul Reaver
User avatar

Joined: Fri Mar 25, 2005 8:54 pm
Posts: 2034
Isus wrote:
Hehehe i napokon dolaze u ZG!!! 1.2. Boogaloo!
Organizacija Sasha D'cult&Tomi Phantasma.
Da christofer želi doći u Hrvatsku je poznato, no do sada su nesposobni i gramzljivi organzitaori uspjeli svaki puta zasrati.


ma joj daj, da ti želiš doć i svirat našo bi načina... ma jebote, samo su organizatori krivi, a chris je BOOOOG

uglavnom, cant wait ^^

novi albumček nisam poslušala al je na listi za skidanje ^^ al ono, jebemuuuuuuuu oću ih laaaaaaaaaaaajv :(

_________________
:angryfire: WoW :angryfire:

...et ne nos inducas in tentationem...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Apr 08, 2007 1:58 pm 
Offline
Fearless
User avatar

Joined: Thu Apr 05, 2007 1:16 am
Posts: 27
najbolji band ever!

_________________
...Of all the things I´ve ever lost, I miss my mind - my mind the most...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 12, 2007 9:59 pm 
Offline
Maradeur
User avatar

Joined: Thu Apr 05, 2007 10:41 pm
Posts: 165
Location: pussyville
Therion znači DIVLJA ZVIJER na antičkom grčkom (iz 5. st. prije Kr.)
izgovara se kak se i piše.
Ak vas zanima, njihov album HO DRAKON HO MEGAS u doslovnom prijevodu znači 'veliki zmaj'.

njihova stranica se zove (il se zvala) 'to mega therion' što zapravo znači antikrist - u dosl. prijevodu VELIKA divlja zvijer.
Za sve ne informirane, antikrist je Neron, a takvim su ga kršćani proglasili jer ih je najžešće progonio. Btw, njegovo ime - Neron - na hebrejskom ima brojčanu vrijednost - zbroj slova njegova imena nije ni manje ni više nego - 666


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Web design & development: Hawk Designs


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group