All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: STIMANJE VRATA, ZICA I OSTALOG
PostPosted: Mon May 30, 2005 12:48 pm 
Offline
Crusader
User avatar

Joined: Sat Mar 05, 2005 6:45 pm
Posts: 64
Location: upickimaterinoj
ovo sam negdi nasao..

Nadam se da ce posluzit..


Žice, vrat i ostalo

Čest je slučaj da vam gitara "legne" od prve, ali nakon izvjesnog vremena započnu problemi poput: ne štima najbolje ili nije baš sve u najboljem redu kao kad sam ju probao. Nitko ne očekuje od kvalitetnih i skupih instrumenata probleme, ali greška je u nama, u našoj niskoj tehničkoj kulturi.

Pravilno prilagođena gitara omogućava nam da ju neometano i sigurno upotrebljavamo, a često ostavlja utisak veće kvalitete nego što ona možda stvarno i jest. Sve zajedno ponekad djeluje i inspirativno, što pozitivno utječe na samu kvalitetu sviranja. Pokušajmo proći kroz "sitnice" koje svakako treba znati prije slijedeće promjene žica.

Podešenost: set - up, stanje je gitare podešene za uporabu i ovisi o nekoliko stvari. Prva je svakako stil sviranja i osobni ukus pojedinca a nakon toga tehnička svojstva instrumenta.

Svakako se treba pripaziti da se podešava u granicama tolerancije, a prije nego se prihvatite "čačkanja" po vašem instrumentu proučite tvorničke upute. One se naravno prilažu uz svaki novi instrument.

Skala: scale lenth, udaljenost je konjića gitare od mosta. Pri izradi koristi se nekoliko ustaljenih dimenzija; kratka skala od 24 3/4" (628 mm), koju nalazimo na Gibson gitarama, duga skala od 25 1/2" (648 mm), poznate sa Fender gitara, dok neki od ostalih proizvođača koriste skalu od 25" (635 mm) što spada u srednje duge skale.

Duga skala ne pogoduje kratkim i malim prstima, dok sa kratkom skalom muku muče dugoprsti.

Podešenost vrata: neck adjustment, bitna je stvar za cjelokupno štimanje gitare. Proizvođači savjetuju idealno ravan vrat ili lagano otpušten (do 0.012" ili 0.3 mm). Ukoliko je vrat otpušten više nego je potrebno, intonacija gitare bit će pogrešna, a to znači da sigurno neće štimati. Kako izmjeriti zategnutost vrata? Postavite kapodaster na prvom polju, stisnite G žicu (treću žicu) iza zadnjeg polja. Udaljenost žice od vrha šestog i sedmog praga mjerite listićima za podešavanje paljenja na automobilu (špijunima).

Moram napomenuti da gitare s dugom skalom dozvoljavaju potpuno ravan, dok gitare s kratkom skalom iziskuju lagano otpušten (konveksan) vrat. Ukoliko je vrat zategnut manje nego je potrebno, šipku postepeno zategnite do željene zategnutosti, a ukoliko je previše, šipku prvo odtegnite a potom postepeno zatežite.

Potrebno je također povremeno potpuno rasterećenje gitare ( skinite žice i otpustite šipku do kraja) ali samo na nekoliko dana. Koristite li žice uvijek istog proizvođača i model, vrat provjeravajte na prelazu godišnjih doba (zbog temparaturne razlike), a ukoliko koristite razne modele žica neophodno je vrat provjeravati pri svakoj promjeni.


Žice: strings, važne su za cjelokupno "zdravlje" gitare. Praktično gledano, tanja žica iziskuje manje napora za sviranje (zbog manje tenzije tanjih žica) no tu je prisutno i nekoliko problema - deblje žice dulje traju (teže pucaju), što uglavnom osjeti vaš džep a ton je intenzivniji (zbog veće magnetne indukcije). Pored toga tanja žica iziskuje više prostora za neometano titranje što znači jače odtegnut vrat ili više postavljene žice. U trgovinama žice se nalaze poredane po debljini i stilu sviranja kojemu su namijenjene. Za rock se uglavnom koriste debljine od 0.008" do 0.010", bluesu odgovaraju debljine ood 0.010" do 0.013" dok jazzeri koriste od 0.011" do 0.015". Materijali od kojih se žice proizvode također se razlikuju, no uglavnom se baziraju na visoko kvalitetnom ne hrđajućem čeliku, pokrivenom niklom ili kromom. za akustične gitare žice se prekrivaju fosforom ili broncom. Da bi pronašli odgovarajuće žice potrebno je nešto vremena. Probajte. Počnite s tanjim te postupno prelazite na deblje žice sve dok ne pronađete odgovarajuće.

Visina žica: strings heights, svakako je uz debljinu žica odgovorna za kvalitetu tona i lakoću sviranja. Previsoko postavljene žice otežavaju sviranje, dok prenisko postavljene "zvone" po pragovima, što utječe na trajanje tona (sustain) i njegovu kvalitetu. Preporučljivo je žice postavljati na umjerenu visinu oko 4/64" (1.6 mm). S vremenom visinu možete korigirati na više ili niže već prema stilu sviranja i naravno vašim željama.

Kompenzacija: compensation, kod nas poznata kao "štimanje oktava" što je gotovo i najprecizniji opisni naziv istog. Odnosi se na dodavanje dužine skale s obzirom na debljinu pojedine žice i njenu visinu u odnosu na vrh praga (obično se mjeri na dvanaestom pragu ili oktavi). U praksi to izgleda ovako - više postavljene žice znači veća kompenzacija ili udaljeniji most od konjića gitare. Na gotovo svim električnim gitarama moguće je "naštelati" kompenzaciju za svaku žicu pojedinačno, jer su mostovi većine gitara izrađeni iz pomičnih segmenata. Ukoliko vam je ton na dvanaestom polju (oktavi) previsok udaljite segment na mostu od konjića nešto dalje, u suprotnom slučaju približite segment prema konjiću. Pri tom poslu svakako koristite preciznu digitalnu štimalicu (guitar tuner).

Dakle, ovo je proces koji treba proći svaka gitara bez obzira na cijenu i kvalitetu. Uvjeren sam da sve možete obaviti sami, a potreban alat nije teško naći u našim trgovinama.

Osobno koristim nekoliko gitara slično "naštelanih". Dimenzije žica su 0.010" (regular), a za gitare s dužom skalom (Fender Stratocaster) ponekad 0.009" - 0.046" (custom lite). Za gitare s tremolo sistemom (Floyd Rose) koristim uglavnom 0.009" - 0.046" (custom lite, zbog velikih opterećenja).

Vratovi gitara jednako su zategnuti (0.004" ili 0.1 mm). Žice su također na jednakoj visini na svim gitarama (4/64" ili 1.6 mm), s razlikom u postavljenom kapodasteru na prvom polju, kako bi se izbjegao doticaj konjića na ukupnu visinu žica. Pick upovi na Gibson gitarama postavljeni su - prednji (neck pick up) na 3/32" (2.4mm), a zadnji (bridge pick up) na 2/32" (1.6mm), dok su na Fender gitarama svi pick upovi postavljeni jednako, na E žici 2/32" (1.6mm) i na E bas žici 3/32" (2.4mm). Sve gitare rade čisto (bez "zujanja" pragova) i štimaju dobro, koliko žičani instrumenti mogu dobro štimati. I na kraju; pick upove (visinu u odnosu na žice), mjerite sa stisnutom žicom na zadnjem pragu, a njihovo podešavanje obavite prije nego podešavate kompenzaciju (štimanje oktava).

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Besplatni-Oglasnik.com
:mad40: :fighting19:


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon May 30, 2005 2:15 pm 
Offline
Soul Reaver

Joined: Wed Feb 09, 2005 2:41 am
Posts: 1109
jupi

_________________
ivek


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon May 30, 2005 4:49 pm 
Offline
Soul Reaver
User avatar

Joined: Mon Feb 07, 2005 12:04 am
Posts: 2156
Location: Zagreb, Hrvatska
I sjekirom se da lijepo gitara nastimat...

_________________
------------Mir, Tolerancija, Istina-------------
----Pozdrav na Svim Vrhovima Trokuta-----
---------------Poštovanje Redu----------------
Svim Zainteresiranima: Pozdrav i Zdravlje
----------------------------------------------------


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jun 01, 2005 6:14 pm 
Offline
Crusader
User avatar

Joined: Sat Mar 05, 2005 6:45 pm
Posts: 64
Location: upickimaterinoj
Da la moras znat da nemaju svi sjekire, pogotovi GRADJANI. tako da osim ako investiramo u gitaru i sjekiru, nakon sto ju nastimamo sjekirom oped moramo kupit novu gitaru, a mozda i nedajboze sjekiru..

Trošak, ne-ekonomicnost i glupost, hm... nekom mozda i zbava, mah gledaj samo ti nastimavaj sjekirom, ak oces nac cu ti sjekiru po veleprodajnoj cijeni, dobijes rabat ak uzmes vise od 10 komada, hehe.

_________________
Besplatni-Oglasnik.com
:mad40: :fighting19:


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jun 03, 2005 10:43 am 
Offline
Soul Reaver
User avatar

Joined: Mon Feb 07, 2005 12:04 am
Posts: 2156
Location: Zagreb, Hrvatska
A da?

_________________
------------Mir, Tolerancija, Istina-------------
----Pozdrav na Svim Vrhovima Trokuta-----
---------------Poštovanje Redu----------------
Svim Zainteresiranima: Pozdrav i Zdravlje
----------------------------------------------------


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jun 03, 2005 11:39 am 
Offline
Crusader
User avatar

Joined: Sat Mar 05, 2005 6:45 pm
Posts: 64
Location: upickimaterinoj
Jap, es da ti nabavim? :adriandance: :adriandance: :adriandance: :adriandance: :adriandance: :ass: :ass: :ass: :ass: :ass: :ass: :ass:

_________________
Besplatni-Oglasnik.com
:mad40: :fighting19:


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Web design & development: Hawk Designs


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group