All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: History of the Net
PostPosted: Sat Nov 05, 2005 4:01 pm 
Offline
Soul Reaver
User avatar

Joined: Sun Feb 06, 2005 9:25 pm
Posts: 2923
INTERNET - NAČIN KOMUNIKACIJE ILI VIŠE OD TOGA
Kratka povijest interneta!


Moglo bi se raspravljati o tome gdje početi. Možda drugom polovicom devedesetih kad je računalna industrija uzela ogromni zamah i polagano počela sa komercijalnim iskorištavanjem "svjetske mreže" Možda prije, dok je internet bio samo za entuzijaste i rijetke korisnike, tada ne baš pristupačnog izvora podataka. Ali za temelj se dvoumim izmedju dvije godine. 1858. kada je postavljen prvi trans-atlantski kabel koji je trebao koristiti u komunikaciji izmedju novog i starog svijeta, a završio je potpunim neuspjehom. Ili 1866. kada kao drugi pokušaj ideje iz 1858. postavljeni dotični kabeli profunkcionirali i kao takvi ostali u funkciji skoro 100 godina!

Image
Karta koja pokazuje kuda se kabel iz 1858. trebao postaviti.

Godina je 1969. Profesor znanosti Kleinrock (UCLA) i grupica studenata pokušava uspostaviti vezu između svog sveučilišta i sveučilišta Stanford preko kompjutera. Plan je bio da počnu upisivati "login" i vidjeti dali će se slova pojaviti na udaljenom kompjuteru. Cijela se stvar odvila ovako:

"Uspostavili smo telefonsku vezu između nas i njih u SRI-u. Utipkali smo slovo L i pitali preko telefona.
"Dali vidite L"
"Da, vidimo L" došao je odgovor.
Utipkali smo O i pitali "Dali vidite O"
"Da, vidimo O"
"Onda smo utipkali G i cijeli se sustav srušio"


Zanemarujući to. Moglo bi se reći da je revolucija počela!

Image

1969. godina je godina oca interneta. Hladni rat kao i skoro svi ratovi je osigurao atmosferu u kojoj je potreba za novim tehnologijama uvijek na vrhu. Praotac interneta je bio sustav zamišljen od strane SAD-a, a zvao se ARPANET. Kao sustav koji omogućava pravovremenu dojavu opasnosti od bombi koji bi trebao biti veoma težak za sabotirat. Naime, on je bio u stanju preusmjeravati odaslanu poruku u slučaju bombe preko prezivjelih stanica sve dok ona ne stigne na svoje konačno odredište! Taj se sustav širio, tako da je 1973. Londonsko sveučilište bilo prva internacionalna veza sa ARPANET-om.

Pocetak 80-tih. je bio pravi početak nečeg sto je malo po malo evoluiralo u ono sto danas zovemo internetom. 1982. godine čovjek po imenu Scott Fahlman prvi dolazi na ideju nečega sto se i dan danas koristi u komunikaciji, bilo preko SMS poruka ili interneta. Dolazi na ideju smiley-a. Poslije mnogo muka njegova originalna poruka se uspjela pronaći. Nasao ju je Jeff Baird 2002. godine u izvornom obliku, a kako je poruka izgledala pogledajte ovdje:

"
19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: Scott E Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(
"


1983. ce biti zapamćena kao godina kada je Internet službeno definiran kao mreže koje koriste TCP/IP protokol za komunikaciju izmedju sebe, a da to nije samo na lokalnoj razini.Tada je svaka mreža spojena u ARPANET prisvojila taj protokol koji je razvijen 70-tih godina od strane mrežnih inžinjera Vintona Cerfa i Boba Kahna. Od toga dana sve mreže koje koriste taj protokol su kolektivno znane kao Internet. Standardizacija tog protokola je omogućila da broj internet stranica i korisnika počne rasti eksponencijalno. Evo sad malo tehnikalija za one koje to zanima:

TCP/IP (Transimission Control Protocol/Internet Protocol) je paket protokola koji definiraju Internet. Orginalno projektiran za UNIX radni sustav, TCP/IP program je sada na raspolaganju svakom važnijem radnom sustavu. Sastoji se od dvije komponente, Internet Protocol (IP) i Transmission Control Protocol (TCP). Sve dok oba računala u vezi razumiju IP, mogu medusobno slati i primati IP softverske pakete. Ako dođe do oštećenja i gubljenja dijelova IP softverskog paketa, TCP zahtijeva da ostećeni i izgubljeni dijelovi budu ponovo poslani do cilja.

Veliku ulogu u svemu tome je odigrao CERN. U par rečenica. CERN je Europski laboratorij za fiziku čestica. Najveći je istraživački laboratorij na svijetu kojeg je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja. Ono je tokom godina postalo jedno od najvećih svjetskih istraživačkih laboratorija koje je uključivalo ogromnu količinu projekata na kojima su svoj doprinos dali tisuće ljudi.

Stvara se Web!

Image

Ključni rezultat svih ovih događanja je bio taj da je do 1989. godine CERN-ovo internet "postrojenje" bilo spremno postati medij u kojem će Tim Berners-Lee stvoriti World Wide Web.

WWW . projekt je prvobitno bio namjenjen da pruži hipermedija sustav kojem bi bilo moguće pristupiti sa bilo kojeg računala bilo gdje u svijetu. Web sadrzi standardne formate za tekst, grafiku, zvuk i video. On je bio sljedeća stepenica PC revolucije. Spoj heroja PC revolucije Stevena Jobsa i heroja WWW . revolucije Tim Bernes-Leea.

HyperText(hipertekst) je način na koji bi se izvršio spoj informacija razlicitih vrsta na webu koje korisnik može pregledavati svojevoljno. On pruža korisničko sučelje sposobno za ogromne vrste informacija. Program koji omogućuje pristup svijetu hyperteksta se zove preglednik (browser).

1990. Godine je predan zahtjev menadžmentu CERN-a. Tokom par dana traženja imena cijelom tom sustavu Tim dolazi na ideju da ga nazove WWW .
Dok su 90-tih Tim Berners i ostali koji su radili na projektu radili na samoj osnovi struktura podataka weba, ostali su radili na poboljšavanju internet preglednika! U toj prvoj generaciji Tim Berners je lansirao jos par standarda kao što su URL(Uniform Resource Locator), HTTP (Hypertext Transfer Protocol) i HTML standarde.

Image
1993. godine jedan od programera Marc Andreeseen zajedno sa Eric Binom koji su radili za NCSA puštaju u optjecaj veoma moderan internet preglednik po imenu Mosaic. On uvodi mnogo sofisticiranije mogućnosti upravljanja HTML kodom i grafikom. Preglednik je postigao ogroman uspjeh, koji je radio i na PC-ima sa Windowsima, te na Macintoshu čime je obilježio drugu generaciju.
U trećoj generaciji Andreeseen i Bina su napustili NCSA, te napravili internet preglednik kojeg se sjećaju svi stariji korisnici računala, a to je Netscape.


1996.Netscape je bio ekstremno popularan browser, ali konkurencija je počela rasti, te je utrka izmedju Microsoftova Internet Explorera i Andeerseenova Netscape Navigatora počela rasti u korist Microsofta u veoma kratkom vremenskom razdoblju. Iz priložene tablice se vidi brzina promjene trzista polagano u korist Microsoftu po postotku korisnika koji ih koriste.:

Mjesec______Netscape Navigator____Microsoft Internet Explorer
Travanj-96_______83.2%_________________7.0%
Svibanj-96_______78.2%_________________8.3%
Lipanj-96________72.6%_________________15.8%
Srpanj-96_______.62.7%_________________29.1%


-Iste godine dolazi na scenu Macromedia Flash 1.0 čija je svrha bila dodati interaktivne animacije na web stranice. Među prvima koji su ga prihvatili je bio Disney i MSN.

1998. Google se pojavljuje. Sa svojim jednostavnim dizajnom je oduševio mnoge kojima je bilo dosta dosadašnjih pretraživača koji pretrpavaju svoje stranice sa animiranim i statičnim reklamama.


1999. Sljedeća stepenica interneta

Image

1999. godine Shawn Fanning pokreće Napster . Novi program koji će promjeniti način na koji su mnogi ljudi koristili internet. Napster je omogučavao svojima korisnicima da djele muziku koju imaju sačuvanu na svojem računalu jedni sa drugima i da se međusobno nadju kroz centralni direktorij. Korisnici su mogli razmjenjivati sve, od rijetkih snimaka koncerata, pa do najnovijih ostvarenja tadasnjih autora. Publicitet i govorkanja su privukla sve više i više Napster korisnika i inspirirala web zajednicu da počnu raditi njegovog nasljednika u slučaju da se Napster ugasi. Početkom 2000. dolazi novi program za razmjenu po imenu Gnutella od Nullsofta. Iako se Nullsoft brzo povukao kao podrska Gnutelli programeri su počeli hakirati program i pustajuci u optjecaj njegov kod koji je poslije iskorišten za izradu mnogih programa za razmjenu kao sto su bili i Bearshare, te Morpheus.
Veljaća 2001. godine je bio dan kada je sudac presudio da Napster mora prestati sa distribucijom zaštićenog materijala kroz svoju mrežu. Muzičke kompanije su dale imena pjesma koja bi trebala biti maknuta sa Napstera, te su tako uklonilo 250.000 pjesama sa više od 1.6 miljuna različitih verzija imena. Ali to nije bilo dovoljno. U lipnju 2001, sudac je presudio da mora prestati distribuirati sve datoteke koje podliježu zakonu o zaštiti, sto ga je natjeralo na gašenje koje se dogodilo u Rujnu 2002. godine.

Gasenjem Napstera ugašen predstavnik prve generacije programa za besplatnu razmjenu multimedije među korisnicima. On će zauvijek ostati pokretač te ideje koju su nastavili nebrojeni programi koji su kao njegovi dostojni nasljedici napravili prekretnicu u razvoju interneta. Danas, ako se nalazite bilo gdje na svijetu i ako imate pristup internetu dijeli vas samo par klikova mišem da dobijete skoro pa svaki mogući program, film, album, igru, te mnoge ostale sadržaje. Današnjim razvojem tehnologije za prijenos podataka je moguće nekad nezamislivom brzinom doći do bilo kojeg sadržaja na internetu. Moglo bi se reći da je Internet danas punoljetan, te da se tek sprema pokazati ono što može!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Web design & development: Hawk Designs


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group