All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Van Canto - A Storm to Come - Metal/A Capella!
PostPosted: Fri Apr 20, 2007 5:31 pm 
Offline
Maradeur
User avatar

Joined: Thu Sep 22, 2005 1:59 pm
Posts: 214
Ovo je moja prva recenzija pa je svaki savjet, kritika ili pohvala dobrodošla.

Pokušat ću istovremeno biti objektivan i malo kritičan a ipak u što boljem svjetlu predstaviti jedan neobičan bend koji pokušava raditi nešto gotovo nemoguće, a to je na neki način - biti prihvaćen u svjetu metal glazbe. E sad, mislim da je teško održavati jedan noviji metal bend na životu, ići na velike metal festivale, prodati pokoji CD čak i ako se radi o nekom ozbiljnom i true metal bendu. A ovi njemački junaci, Van Canto (Melodic Epic Power Metal/A Capella), nastoje svirati čak i na Wackenu te ozbiljno shvaćaju ono što rade.
Nastoje biti Metal bend - BEZ GITARA, BAS GITARE a također u njihovoj glazbi nema niti nikakve upotrebe klavijatura! No toliko nerealni da izbace i bubnjeve ipak nisu te se bend sastoji od sljedećih glazbenika, tj. bolje reći iznimnih vokala:

Philip Dennis Schunke - lead vocals
Inga Scharf - lead vocals
Stefan Schmidt - Lower "Rakkatakka" vocals, "Wahwah" solo guitar vocals
Ross Thompson - Higher "Rakkatakka" vocals
Ingo Sterzinger - Lowest "Dandan" voice chords
Dennis Strillinger - Drums

Ovakav bend teško da će se svidjeti ljubiteljima brutalnije glazbe i pravih žestokih gitarskih riffova ali fanove bi mogli tražiti u ljubiteljima melodičnog i power metala, ljubiteljima pop sounda, također u onima željnih nečeg novijeg, osvježavajućeg, u obožavateljima vokalne, a capella glazbe te onima koji bi, kao i ja, možda željeli slušati neki metal bend u društvu roditelja ili nekoga tko neće odmah reći "kakvo je ovo dreveljenje, svinjokolja, ajme boli me glava od ovog" i sl. hehe.

Album "A Storm to Come" ima 9 pjesama od kojih je prva cover pjesme iz filma "Ronja, the robber’s daughter" a zadnja cover pjesma Battery od Metallice. Na albumu se nalazi i video spot pjesme "The Mission".

1. Stora Rövardansen (1’33)
2. King (3’44)
3. The Mission (4’18 )
4. Lifetime (4’49)
5. Rain (4’03)
6. She’s Alive (4’12)
7. I Stand Alone (4’44)
8. Starlight (4’40)
9. Battery (5’13)

Prva stvar započinje samo s vokalima tipa "heeeeejaoooooojeeeee" te se kasnije priključuje i bubanj te "gitare i bas".
Zanimljivo je kako zvuče te "gitare i bas", za "ritam gitare" tj. "rakkatakka" primjeti se da ih pjevaju ljudski glasovi i to zvuči nekako veselkasto, uđe vam u uši i ako ste dobrog raspoloženja možete se uhvatiti da tako nešto i vi pokušavate pjevušiti. No glas koji oponaša bas gitaru to radi savršeno i pitate se "ma odakle sad taj bas kad kažu da ne koriste bas gitaru?" Ono što je tu pravi metal jest upravo ta vokalna imitacija bas gitare u kombinaciji sa duplim bas bubnjevima. Što se tiče "solo gitare" ona se nažalost pojavljuje rijetko ali ju je zadivljujuće slušati! Gotovo nevjerojatno da ljudski glas može tako dobro imitirati gitarske solaže! Da je to prava gitara bila bi sasvim dobra iako ništa posebno, no kad znate da to izvodi ljudski glas doista morate reći da je izvanredan. Pravi užitak za slušanje i želite još.

Bend kaže da će se svidjeti ljubiteljima Metallice+Blind Guardiana+Nightwisha, od ovo troje nekakvu vezu vidim s Blind Guardianom, možda zbog refrenskog pjevanja i nekakvih epskih stihova, bend nema baš toliko sličnosti s Nightwishom osim možda nekih vokalnih pop djelova te ženskog vokala koji ne zvuči kao Tarja ali je odličan. Dominira manje od muškog lead vokala kojeg zapravo smatram najslabijom karikom; zato jer izgleda a i često zvuči više kao neki pop pjevač, no također pridonosi i nekakvom epic power zvuku, osim u pjesmi Battery u kojem mu je glas nešto malo hrapaviji i ta je pjesma doista zabavna.

Pjesma The Mission bi kao trebala biti neki hit, na momente mi se dosta sviđa ali nekako mi je previše catchy i ima neke djelove više za eurosong.
U pjesmi Rain nešto više do izražaja dolazi Ingin vokal koji bi rado smjestio kao dodatni vokal u neki poznatiji fantasy power metal bend, npr. Rhapsody of Fire, Blind Guardian, Elvenking itd. U ovoj pjesmi se konačno pojavljuje i "wahwah" "gitarska" solažica.
Na početku pjesme She's Alive ponovno možemo uživati u Inginim vokalima a kasnije se priključuje i nešto "manje pop" vokal Dennisa sa gotovo konstantnim Inginim vokalima sa strane, ima i "wahwah-a" te nekoliko "žešćih" "rakkatakka" haha. Recimo jedna prava epic power emotivna stvar - She's Alive!
Nakon ove 2 metal pjesme slijedi lagana a capella/pop pjesmuljak I stand Alone sa slatkim Inginim vokalićem, a capella dandan-om i sl., nakon koje slijedi Starlight koja počinje sa žestokim (žestokim za pojam ovakve glazbe) rakkatakka riffovima, a pri kraju pjesme pojavljuje se wahwah i Ingini vokali koji na momente izvode nešto poput Tarje u pjesmi "Passion and the Opera" sa po meni najboljeg Nightwish albuma Oceanborn.

Sve u svemu bend koji će vas nasmješiti i zabaviti. Teško da će steći veću popularnost ali to je bend koji bih volio vidjeti kako u svom gradu tako i na svakom festivalu, za odmor i osvježenje od brutale.

Najslabija karika benda su mi upravo hvaljeni Dennisovi lead vokali, ostalo je sve mogli bismo reći i - genijalno; zabavni rakkatakka riffovi, dobri (power) bubnjevi i imitacija bas gitare, Ingo Sterzinger doista ima odličan bas vokal, Stefan Schmidt će vas oduševiti sa imitacijama gitarskih solaža, a Inga Scharf ima doista kvalitetan sopranić.
Album traje nešto manje od 40 min i dobro bi mu došla još 1 ili 2 pjesme po mogućnosti sa, koliko je to moguće, što žešćim rakkatakka riffovima u kombinaciji sa više double bass bubnjanja, malo žešćim Schunke-ovim vokalima i više dominacije Inginih visočijih soprano vokala. Nisam baš upoznat sa ocjenjivanjem albuma, na prvo slušanje sam bio oduševljen i dao bih 9/10 no realnije bi bilo 6 ili 7. Pošto im je ovo tek prvi album u ovoj postavi, nemaju izdavača nego prodaju preko e-maila te se doista trude iz ničega stvoriti nešto te imaju određenu kvalitetu, zrelost itd. te su pristupačni i zabavni recimo da im dajem 8.5/10.

Sample njihovih pjesama uključujući i obradu Battery te cijeli spot The Mission možete pogledati na njihovim službenim stranicama http://www.vancanto.de

VAN CANTO - Hero-Metal a capella !

Five singers, one drummer. No guitars, no bass, no keyboards but nevertheless an unbelievable melodic metal experience.

- For all those who like melodic, epic and powerful metal songs
- For all those who like Metallica just as much as Nightwish
- For all those who think the climax of a Blind Guardian concert is to sing along the chorus
- For all those, who are interested in mature men who like to sing „rakka-takka“ through a guitar amplifier, only to imitate fat rhythm guitars
- For all those who want to be heroes

Line-Up:
Dennis Schunke, Inga Scharf, Ross Thompson, Stefan Schmidt, Ingo Sterzinger, Dennis Strillinger

VAN CANTO - A STORM TO COME (Release: 2006-Dec-15)

- 9 songs: 7 own songs, 2 covers ("Battery" from Metallica and title track of Lindgren Movie "Ronja, the robber’s daughter") + Videotrack of "The Mission"
- Produced by Stefan Schmidt
- Released via General Schallplatten, Distributed via Internet (bandhomepage www.vancanto.de) and several Mailorders
- Cover-Artwork by Mattias Noren (Stratovarius, Kamelot, ...)
- Mastered by Juergen Lusky (Axxis, PinkCream69, ...)

Some songs can be played on www.vancanto.de in full length and high quality.

Contact / Interviewrequests
General Schallplatten, c/o Stefan Schmidt, Bergstr. 14, D-55424 Münster-Sarmsheim, Germany
+49 (0) 1 79.4 55 88 34, vancanto@vancanto.de, www.vancanto.de, www.general-schallplatten.de

www.vancanto.de
http://www.myspace.com/vancanto


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Web design & development: Hawk Designs


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group